Om foreningen

Historien om Havebyen Mozart

 

Den første tid

Havebyen Mozart blev oprettet i 1948 med det for- mål at optage helårsbeboere, der var blevet opsagt fra andre kolonihaver i Københavns Kommune. Have- foreningen lejer arealet af Københavns Kommune og udlejer lodderne til beboerne. Siden har Havebyen fungeret som en helårshave/boligforening, selv om det oprindeligt var kommunens intention, at Have- byen efterhånden skulle udvilke sig til et almindeligt kolonihaveområde.

I lejekontrakten fra 1948 står der, at huset skal nedrives ved fraflytning, og loddet udlejes til kolonihavebrug. Den herskende bolignød og materialeknaphed gjorde det meget vanskeligt at følge denne regel.

 

Den gamle kystlinje

Havebyen ligger ved den gamle kystlinie på opfyld af hovedsageligt byggeaffald iblandet industri og

dagrenovation. Opfyldningen er siden fortsat, og det nærmeste vand er nu i fiskerihavnen 300 meter mod sydøst.

 

Alle materialer kunne bruges

De første huse er bygget i en tid, hvor intet måtte gå til spilde, og alt kunne bruges. Materialerne blev klunset, og de nærliggende Ford og Citroën samle-

fabrikker har leveret meget træ fra pakkasser. Have- byen har en lang tradition for selvbyggeri og fanta- sifulde løsninger, og husene er løbende renoveret og genopbygget.

 

I normaliseringens tegn

Beboerne stod i de første 50 år selv for at byggemod- ne området, indlægge vand, anlægge veje, legeplads og klubhus. Den midlertidige status gjorde blandt andet, at foreningen selv måtte betale for elmaster- ne, og at telefonnettet indtil slutningen af 90’erne bestod af 4-5 master, hvorfra ledningerne gik frit gennem luften rundt til husene. Telefonnettet er i dag erstattet af vores eget fibernet. Vejbelysningen bestod af master med et kabel til det nærmeste hus, hvor man så kunne fratrække et beløb på den månedlige haveleje til foreningen mod at tænde lampen. Havebyen forestod selv dagrenovationen, indtil R98 blev opmærksom på dette monopolbrud en gang i 90’erne.

 

Lokalplan for området

Det seneste årti har stået i normaliseringen eller lov-

ligørelsens tegn. Vandmiljøplanen tilskyndede kommunen til at kloakere, og fjernvarmen er også nået hertil. Der blev lagt et stort arbejde i at forberede en lokalplan for området. Der blev lavet brandsikring, dér hvor husene ligger tættere end 5 meter, og alle huse er opmålt og registrerede. Det medførte et 6 år langt byggestop, til stor frustration for de tidligere så aktive selvbyggere.

Lokalplanen er vedtaget og der er søgt byggetilladelse til alle husene.

 

Fra husvildeboliger til grønt boligområde

Udviklingen fra husvildeboliger på en tabsplads til et boligområde med grønne omgivelser kontraktkræves fornyet leje med kommunen. Det kom til at koste noget mere, til gengæld for bl.a. et langt opsigelsesvarsel. Forhandlingerne stod på i over 10 år, og er langt om længe afsluttet.

 

Endelig en lokalplan

Lokalplan nr 430 ”Frederikshøj og Mozart”

 vedtaget 30. oktober 2008.

 

Traditioner i foreningen

Havebyen har nogle hyggelige traditioner, som mange støtter op om.

Vi fejrer jævndøgn og solhverv, påskeæg-jagt, sommerfest, haloween, arbejdsdage, fællesspisning og barselsmad. Derudover har vi et genbrugsrum, alle i foreningen kan drage nytte af.

 

Opfindsomhed, ideer og initiativtager

Mogens’ artikel om biavl: biavl artikel 

Peter og Jespers forslag: Overdækning af banegrav forslag